25
ноябрь
2024
Дұрыс тамақтану негіздері

Тамақтану – адамның өмірлік қажеттілігі. Азық-түлік қуат, күш, даму және дұрыс пайдалану - және денсаулық береді. Адам денсаулығы 70% тамақтануға байланысты. Созылмалы жұқпалы аурулардың көпшілігінің себебі де тағам болып табылады, сондықтан оны олардың алдын алу және құтылу үшін пайдалануға болады. Қандағы холестериннің жоғарылауы, семіздік, кариес, 2 типті қант диабеті, липидтер алмасуының бұзылуы, гипертония, іш қату - бұл дұрыс тамақтанбаудан туындаған «өркениет аурулары» деп аталатындардың толық емес тізімі. Салауатты тамақтану және салауатты өмір салты, оған жеткілікті физикалық белсенділік, спорт, стресстен аулақ болу және оны жеңу, темекі шегу мен алкогольді теріс пайдаланудан бас тарту арқылы сіз мүмкін болатын аурулардың алдын алуға, денсаулықты сақтауға, әдемі, сымбатты және жас болуға болады. , физикалық және рухани белсенді болыңыз. Рационалды тамақтану қалыпты өсу мен дамудың, денсаулықты сақтау мен нығайтудың, жоғары өнімділікті қамтамасыз етудің, орташа өмір сүру ұзақтығын арттырудың негізі болып табылады. Дұрыс емес, дұрыс емес тамақтану ағзадағы зат алмасудың бұзылуына, әртүрлі дене жүйелерінің функционалдық жағдайының бұзылуына әкеледі, бұл асқазан-ішек ауруларына, гиповитаминозға және авитаминозға әкеледі. 200-ден астам ауру тамақ арқылы беріледі. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының мәліметі бойынша, жыл сайын дүние жүзінде диареялық аурулардың салдарынан 1,8 миллион адам өледі, олардың көпшілігі ластанған тамақ пен сумен байланысты жағдайларға байланысты.
Қауіпсіз тағамның 5 негізгі қағидасы бар:
- Тазалықты сақтаңыз.
- Піскеннен шикісін бөліңіз.
- Термиялық өңдеуді мұқият жүргізіңіз.
- Тамақты қауіпсіз температурада сақтаңыз.
- Таза суды және қауіпсіз шикі тағамдарды пайдаланыңыз.
Дұрыс тамақтанудың 4 ережесі:
1.Диетаны сақтау, атап айтқанда күніне 4 рет тамақтану, тамақтану арасындағы аралық 4-5 сағат болуы керек. Тамақ бір уақытта болуы керек. Дұрыс тамақтану соңғы тамақтың (кешкі ас) ұйқыға дейін 2 сағаттан аспайтынын білдіреді,
Диетаның жеткілікті калориялылығы, ал тұтынылатын калория мөлшері жынысына, жасына, жеке физиологиялық ерекшеліктеріне, өмір салтына, белгілі бір адамның жұмысының сипатына байланысты энергия шығындарын жабуы керек;
- тағам компоненттерінің дұрыс қатынасы (белоктар, майлар, көмірсулар), орта есеппен 1: 1: 4,
Күрделі физикалық күш салудан кейін бірден тамақ жеуге болмайды: спортпен айналысу, ауыр физикалық жұмыс, гипотермия немесе дененің қызып кетуі, сондай-ақ күшті эмоциялардан кейін. Әрбір тағамды шикі көкөністерден немесе жемістерден бастау керек, олар ас қорыту бездерін, асқазан-ішек жолдарының моторикасын ынталандырады және ішек микрофлорасының қалыпқа келуіне ықпал етеді. Термиялық өңделген тағаммен бірге шикі көкөністер мен жемістерді тұтынуға болмайды, олар ішекте ыдырау және ашыту процестеріне ықпал етеді. Өте суық және өте ыстық тағамдар мен сусындардан аулақ болыңыз. Тамақ ішкеннен кейін біраз демалып, серуендеп, бірден жұмысқа кіріспеу керек.
Үзіліс жеңіл жұмыс кезінде кемінде 15 минут, ал ауыр физикалық белсенділік кезінде кемінде жарты сағат болуы керек. Күрделі спортпен айналысқанда, тамақтанудың аяқталуы мен жаттығудың басталуы арасындағы аралық кем дегенде бір сағат болуы керек. Тамақты асығыс және рахатпен қабылдауға болмайды. Есіңізде болсын, сіздің денсаулығыңыз өз қолыңызда! Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі!